Od paru lat dieta bezglutenowa robi ogromną furorę wśród osób, które interesują się zdrowym stylem życia i odżywiania.

Co to jest gluten?
W dużym skrócie… Gluten to grupa białek, które da się wyszukać w zbożach typu: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To ten składnik sprawia, że nasze wypieki lepiej rosną, mają lepszą konsystencję i lepiej smakują. Z drugiej strony gluten ma także właściwości uczulające.

Dietetyczne wyzwanie
Dieta bezglutenowa opiera się na zupełnej eliminacji glutenu z codziennego menu. Jest to zazwyczaj niezwykle trudne. Zdarza się, iż dany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, ale mógł zostać wprowadzony do niego w procesie produkcji. Dlatego zawsze należałoby precyzyjnie czytać notatki wypisane na etykietach. Gluten zazwyczaj znajdziemy w żywności mocno przetworzonej, między innymi w konserwach, spreparowanych sosach, daniach mrożonych. Uważać trzeba także w aptece. Gluten mają w sobie niektóre leki oraz dodatki do diety.

Czy na diecie bezglutenowej wskazane jest jeść owies?
Owies sam w sobie nie posiada gluten, w jego składzie znajdziemy innego typu białko – aweninę. Mimo to bardzo często owies jest przetwarzany w tych samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, dlatego produkty owsiane bywają zanieczyszczone glutenem. Dlatego zanim sięgniemy po płatki owsiane przydałoby się sprawdzić czy na opakowaniu wyraźnie oznaczono, że wybrany produkt jest całkowicie wolny od glutenu.

Uwaga wielbiciele piwa
Wielbiciele tego popularnego napoju będą musieli go wyrzucić ze swojej diety. Z przykrością informujemy, że znaczna część piw zawiera w sobie gluten. Natomiast wina i wódki są w dużej mierze bezpieczne, jednak dla pewności warto rzucić okiem na etykietę ulubionego napoju.